Quantcast
Channel: I'm a runner
Viewing all 188 articles
Browse latest View live

Att springa i soluppgång

$
0
0

Imorse ringde kl 05.15. Idag kändes det inte som mitt i natten som tidigare tisdagar. Jag klev upp och kände mig faktiskt ganska pigg, kanske var det för att jag faktiskt kom i säng strax efter 22 igår?!

Strax före kl 06 var jag på plats på PriMaten och flera morgonpigga löpare ramlade in en efter en. Vi körde igång med Spiral Stabilisering och därefter löpteknik. Idag sprang vi distanspasset längs med fyrisån. Vem behöver en fin strand och hav när man får se denna vackra soluppgång över Uppsala en tidig morgon i mars. Lite charmigt ändå!

IMG_4045.JPGIMG_4046.JPG IMG_4047.JPGIMG_4048.JPGIMG_4049.JPGIMG_4050.JPGIMG_4051.JPG


Blogger Boot Camp

$
0
0

I lördags deltog jag på Blogger Boot Camp på KTH. Det blev en fantastisk dag med en massa energi, glädje och rörelse.

Jag började morgonen med att delta på ett traillöppass. Jag har inte sprungit mycket i skogen alls sedan jag påbörjade min satsning igen utan kunde bara springa på asfalt. Sprang jag på mjukt underlag fick jag ont. Nu är fötterna starkare och det går mycket bättre nu. Det är så härligt att springa i skogen, även om jag gillar känslan att springa snabbt på plan och bar mark så ger det en annan upplevelse som jag gärna alternerar min träning med. Lätt hänt med traillöpning är att tappa lodlinjen och bli sittande i steget, för att inte riskera att du skadar dig är det värdefullt att ha med detta i åtanke.

Efter trailpasset så deltog jag på två föreläsningar, en om hur vi ökar trafik till bloggen och en om fotografering. Spännande. Kategorier och tags var viktiga delar att ha koll på, känner att jag behöver se över mina egna :)

Jag deltog även i ett yoga pass. Avslappnad och i harmoni var jag redo att ta mig an mitt egna löpteknikpass som jag skulle hålla i, “spring dig skadefri”, vilket var ett ämne som lockade. Det blev fullsatt grupp. Med en god löpteknik kan vi springa oss skadefria och mitt stora mål med det jag gör är att just minska förekomsten av skador kopplat till löpning. Löpning ska vara återhämtande och inte nedbrytande och bidragande till skador. Då är det något som är på tok!

Jag ska skriva om löparskador här på bloggen där jag kommer att ta upp just hur vi når orsaken till problematiken och förebygger för att inte skadan ska komma tillbaka. Är det någon skada ni önskar att jag börjar med?IMG_4197.JPGIMG_4198.JPGIMG_4199.JPG  IMG_4200.JPGIMG_4191.JPGIMG_4193.JPGIMG_4195.JPGIMG_4192.JPGIMG_4196.JPGIMG_4180.JPG

Löpföreläsning på GE Health Care inför Blodomloppet

$
0
0

Idag fick jag äran att komma och föreläsa om löpning på GE Health Care i Uppsala. Föreläsningen handlade om hur vi når en löpteknik som är prestationshöjande och samtidigt avlastande och återhämtande för kroppen efter en dag stillasittande arbete. Jag fick via min kontakt veta inför föreläsningen att så många som 40 personer anmält sig till föreläsninge. Så himla roligt att det väckt ett så stort intresse. När jag väl var på plats ramlade det in löpare efter löpare. Tillslut räknades alla ihop och det slutade med att det var totalt 78 personer som kom och lyssnade. Fantastiskt!

Nu väntas 2 löpteknikpass till inför Blodomloppet den 19/5 som de här härliga teamet ska springa. Ser fram emot att guida dem mot loppet.

IMG_4447.JPG

Jag lyckades inte ta en bild när alla var samlade men kom i slutet på att jag skulle ta en bild, men då hade de flesta hunnit gå på lunch :)

IMG_4448.JPG

Run 2gether - UF företag

$
0
0

I lördags så arrangerade 4st otroligt duktiga tjejer ett välgörenhetslopp via deras UF-företag. Alla intäkter i loppet gick oavkortat till Barncancerfonden. Jag är så imponerad över deras arbete. Det var riktigt kul att få vara deras rådgivare under den här perioden, även om känslan var att dem hade klarat sig lika bra helt utan min hjälp. Mycket engagerade och ambitiösa tjejer.

Förutom att få uppleva det här roliga loppet som de anordnat så var det även mitt första lopp på drygt 1.5år. Jag sprang ett 800m lopp på sommaren 2014 och sedan dess inte tävlat alls, framför allt för att jag inte kört några kvalitetspass under hela vintern samt att det har tagit lång tid för kroppen att vänja sig vid den nya tekniken. Så fort jag gått på för hårt tappar jag tekniken och börjar få ont. Jag tränar fortfarande till stor del distanspass men har testat mig successivt fram och har nu 1 kvalitetspass i veckan. Senaste veckorna har det känts som att tekniken har fått sig en rejäl skjuts i rätt riktning och kroppen är betydligt mer redo än vad jag var för 6 månader sedan.

Jag har i veckan inte fått ihop så många sovtimmar och i torsdags var jag påväg att fega ur. Det är som att det byggts upp en slags rädsla i och med att jag inte tävlat på så länge. Jag har också dålig känsla för min form är just nu och därför svårt att veta vad jag kan förvänta mig på tävling. Men jag tuffade till mig och anmälde mig. Kan ha varit det bästa jag gjort på länge. Jag hängde med i starten med ett gäng killar och känslan var riktigt bra. Ett bra flyt och en härlig känsla i kroppen. Det var nästan som att jag sprang och väntade på att kroppen skulle bli trött och säga att jag måste sakta ned tempot. Men det kom aldrig. På slutet kunde jag till och med lägga in en växel till. Tidigare kunde jag aldrig spurta utan hade i stort sätt bara en fart/hastighet. Så härligt när kroppen svarar.

Jag gick som på moln hela dagen igår. Så fantastiskt att kunna tävla och ännu mer fantastiskt att tekniken kändes bra. Jag hade aldrig gjort detta resultat om det inte vore för Spiral Stabiliseringsträningen. Det känns som ett positivt tecken. Nu är det bara att ha tålamod och sakta stegra träningen. Kanske blir det fler lopp i sommar? :D
IMG_4439.JPG

Moa Bremfors, Evelina Eriksson, Clara Stenson, Parthena Elefteriadou tillsammans med mig efter att alla deltagare tagit sig igenom loppet. Tjejerna har gjort ett fantastiskt arbete. Det är mer saker än vad man tror som ska fungera inför ett motionslopp.

IMG_4440.JPG IMG_4441.JPGIMG_4443.JPGIMG_4444.JPGIMG_4445.JPG

Jag och en av mina kunder, Rafael Waters, efter loppet. Jag fick öka rejält på slutet för att inte bli omsprungen av honom ;)! IMG_4446.JPG

En bild på alla Upsala IF tjejer som var med och sprang loppet. Det här är också en del av det löpargäng som jag ska få äran att vara med och coacha från och med nästa vecka. Ser verkligen fram emot det!

Firar Påsk i London

$
0
0

Intensiva och tuffa veckor har satt sina spår. Det har blivit alldeles för få timmars sömn och kroppen orkar inte att hålla glöden uppe. Började känna mig risig i måndags. Öm i musklerna, frusen och trött. Jag kände att det var något på gång. Jag tog det lugnt i tisdagsmorse på morgonträningen och sov mycket tisdag till onsdag men det räckte inte riktigt. Kände mig för sliten för att träna i onsdags efter jobbet.

Detta hände förra året också. Jag tajmade förkylning med ledighet. Förra återbar det en aggressiv influensa i 2-3 veckor så denna känns lindrigare. I onsdagskväll tog vi Påskledigt och flög till London.

Igår blev jag bortskämd i London. På morgonen var jag riktigt sliten men det blev sakta bättre under dagen. Vi var riktiga turister och besökte olika platser. På kvällen gick vi på musikalen, Lion King. Bästa disneyfilmen någonsin och musikalen var helt fantastisk. Rekommenderar den varmt nästa gång du är i London.

Idag mår jag ännu bättre, fortfarande riktigt hes men inte ont i halsen. Förhoppningsvis kan jag träna ett lugnare pass imorgon.

    

  
  
  
  
  
  
  

(edit)

Drivhuset meet-up

$
0
0

Senaste månaderna har varit fullspäckade från tidig morgon till sen kväll. Så fantastiskt roligt att det hänt mycket på kort tid men mindre roligt att jag varit tvungen att prioritera bort bloggen. Detta är något jag jobbat för att kunna ändra på så från och med 1 maj har jag därför gått ned i min anställning som fysio på Ekeby Hälsocenter. Nu jobbar jag drygt 1.5 dag/v för att kunna lägga resten av tiden på företaget. Jättespännande att se vart detta kan leda till. Jag vill dela mer kunskap om löpning men också hålla er uppdaterade på vad som händer i “Im a runner”.

Sedan ett par månader tillbaka har jag fått en kontorsplats på Drivhuset i Uppsala som stöttar unga entreprenörer och företagare. Ikväll anordnades en meet-up kväll på Drivhuset där flera etablerade företagare och nyföretagare träffades för att nätverka. Superkul! Följ Drivhuset på facebook för att inte missa nästa mingelkväll, Drivhuset Uppsala.

Nu laddar vi batterierna inför Blodomloppet i Uppsala imorgon!

 

IMG_5740.JPGIMG_5741.JPGIMG_5739.JPGIMG_5742.JPG

Träffade superhärliga Klara-Maria som skriver bloggen Entreprenörden, kolla in hennes blogg här! IMG_5738.JPG

IMG_5743.JPG

Lisa Stenvinkel var också på plats, vi sågs senast på Relationsdagen. Lisa och hennes bror driver företaget 15:21 och gör supersnygga accessoarer gjort av kork – jag investerade i det supersnygga Iphoneskalet.

"Snabba" tips inför blodomloppet

$
0
0

Jag blev igår intervjuad av Helena från UNT inför Blodomloppet som går av stapeln imorgon torsdag. Vi pratade allt från kost inför loppet men också löpteknik samt hur man håller sig borta ifrån skador under loppet. Lär hela artikeln här: Så laddar du inför blodomloppet.IMG_5745.JPG

Blodomloppet Uppsala

$
0
0

I torsdags var det dags för den årliga folkfesten i Uppsala. Blodomloppet gick av stapeln och 13000 löpare fanns på plats. Helt fantastiskt. Och Im a runner var självklart där. Flera från löpgrupperna skulle springa och vi träffades innan den gemensamma uppvärmningen för att peppa varandra och även köra 15min Spiral Stabilisering.

IMG_5819-0.jpg

Uppsnack inför start…IMG_5818-0.jpg

Här fick jag äran att träffa Marianne Nylund som deltagit i alla Blodomlopp i Uppsala. Vilken fantastisk prestation!  IMG_5820-0.jpg

Chris laddar upp för start. Han tog min startplats och sprang för Ekeby Hälsocenter. Lite smått avundsjuk att jag inte sprang. IMG_5821-0.jpg

Flera ifrån Im a runners löpgrupper i Uppsala fanns på plats och sprang Blodomloppet. Vi värmde upp med Spiral Stabilisering som vanligt 15min innan den gemensamma uppvärmningen. IMG_5822-0.jpg

Spiral Stabilisering i full gång. Fälgarna till bilen blev nödlösningen för att få till träningen vid montern :D

IMG_5823.JPG10km gänget är redo inför start!

 

IMG_5826-0.jpg

Pernilla och Anders laddar inför 5km loppet.

 

IMG_5829-0.jpg

Gudrun Plahn har hoppat på löpgruppen nu inför Summer Camp och vi har gått igenom grunderna i ett effektivt löpsteg. Hon hade målet att springa under 30min på 5km….Kolla på nästa bild :D IMG_5828-0.jpg

Hon klarade det perfekt! Fantastiskt bra sprunget Gudrun! IMG_5827-0.jpg

Lillasyster, mor & far kom också förbi och hälsade på i montern. Erika ska springa Göteborgsvarvet idag…så kul!


Midsommar

$
0
0

Midsommar!

Den här våren har bara flugit fram, helt plötsligt var det midsommar. Jag har varit inaktiv i sociala medier och du kanske har börjat undra vart jag har hållit hus…? :)

Även om det inte synts här har det varit en händelserik vår. Det mesta har varit i jobbväg. Schemat har fyllts med kunder, möten och administrativt arbete. I torsdags gick jag på semester och kommande 4 veckor kommer framförallt innehålla planering inför hösten. Mitt mål är att kunna avsetta tid för bloggen så att jag kan uppdatera er mer regelbundet samt också sprida mer inspiration och kunskap kring löpning.

Jag har sedan april fått en kontorsplats på Drivhuset i Uppsala som stöttar unga företagare. Det har varit otroligt lärorikt och även mycket roligt med så många intressanta nya möten.

Löpgrupperna har sedan förra året dubblerats i deltagarantal vilket är riktigt kul. Im a runnerloppet har också utvecklats där vi nu har ett bättre tidtagningssystem, en företagsutmaning samt flera nya partners. Via Im a runner har jag också föreläst och haft löpteknikpass om hur vi optimerar löpsteget och samtidigt håller oss skadefria. Företag som tagit del av detta är bland annat bland annat GE Health Care, PriMaten, SEB, Möller Bil, Rosendals Fastigheter, Ihus, Hairteam mm. Hoppas att hösten blir minst lika spännande som våren!

Min egna träning har dock gått lite knackigare. Fram till i påskas tränade jag på riktigt bra, därefter drog jag på mig en förkylning och har därefter haft svårt att hitta tillbaka till träningsrytmen. Troligtvis i kombination med hög arbetsbelastning. Senaste månaden har det börja vända och jag börjar leta mig tillbaka. Spiral Stabiliseringen går bättre än någonsin förr och känslan i tekniken blir bättre och bättre. Jag har lite lopp inbokade efter sommaren som jag ser mycket fram emot!

Men en så länge är det bara juni månad och en hel sommar att njuta av först…

 


Här nedan kan ni se min midsommar i några bilder…

 

img_7240.jpgPå förmiddagen firade jag tillsammans med familjen. Pappa och syster styrde midsommarstången och jag passade på att göra min krans. img_7239.jpgimg_7238.jpg

img_7319.jpg

En del av släkten <3


På eftermiddagen åkte jag hem för att börja förbereda inför kvällen.  img_7237.jpgimg_7244.jpg

Det blev middag, lekar, sång och en massa härligt prat !img_7242.jpgimg_7247.jpgimg_7245.jpgimg_7246.jpgimg_7248.jpg

Kvällslöpning Fjällnora

$
0
0

Igårkväll åkte jag och Emma till Fjällnora för att springa en runda för att sedan ta ett kvällsdopp. Vi hade planerat att springa den gula slingan, Vildmarksleden, på 4.5km. Det var lite lurigt att hitta till en början men när vi väl kom på rätt spår vår bron efter naturistbadet trasig så vi kunde i korsa.  Det verkade som en riktigt fin runda så vi får hoppas att den kommer att lagas inom kort. Vi sprang tillbaka och tog istället Hovgårdsstigen. Efter en lugn och skön 6.5km runda tog vi ett dopp i sjön! Det var så härligt. Det var varmare än jag trodde. Kan verkligen rekommendera.

Skärmklipp 2016-06-26 14.23.49img_7289.jpgimg_7292.jpgimg_7291.jpg


img_7294.jpg

Att springa helt barfota

$
0
0

img_7295-1.jpg

 

I söndags kände jag att det var dags att springa en runda helt barfota. Jag har sprungit med barfotaskor i 2 år nu så egentligen inte så stor skillnad men var lite spänd på hur det skulle kännas under fötterna efteråt. Det finns många fördelar med att springa barfota men anledningen till att jag ville testa var att jag märkt att jag fortfarande “skjuter ifrån” med foten (vaden) det sista jag gör innan den lämnar marken, även om jag försökt att undvika det. För ett effektivt löpsteg är det mer fördelaktigt att använda sig av sätesmuskeln i frånskjutet för att få kraft framåt och vara helt avslappnad i fot och underben. Med barfotaskor är det svårt att känna om man skjuter ifrån, då sulan gör att vi inte känner och vi “skrapar” mot marken. Men skulle vi göra detta barfota så skulle det inte ta lång tid innan blåsorna kommer och vi rättar därmed till tekniken automatiskt. De första stegen kunde jag tydligt känna att det var detta som hände. Men genom att snabbt lyfta foten rakt upp efter landning och istället hämta kraft ifrån sätesmuskeln gör att foten kan fortsätta vara avslappnad och steget bli mer effektivt.

Jag började med att gå 1km, förutom att jag kände mig otroligt obekväm av alla blickar så kändes de oförskämt bra under fötterna. Jag höll mig på asfalterad väg hela tiden. Efter 1km promenad sprang jag 3km och gick ett par minuter för att sedan springa 3km till. Därefter hade jag ca 1.5km kvar hem och då var det ömt under fötterna. Ett litet gruskorn man knappt känt av innan kändes nu mer som en stor vass sten. Men det var så värt det. Känslan i steget blir helt annorlunda. Men jag antar att det tar några pass till innan fotsulorna vänjer sig.

Ekeby Hälsodag

$
0
0

I lördags firade Ekeby Hälsocenter 5år och hade en Hälsodag öppet för alla! Det är fantastiskt att snart ha fått jobbat med det här teamet i 3 år.  Under hälsodagen bjöds kunderna på allt ifrån konditionstest, massage, föreläsningar, träningspass och olika tävlingar.

Det är otroligt inspirerande att arbeta på en plats där hela byggnaden andas nytänk och har ett ständigt fokus på utveckling. Det är fokus på att effektivisera vården för att kunna hjälpa fler men framför allt för att hela tiden förbättra kvalitén i varje vårdbesök. Nu när jag är igång vill jag också passa på att skryta över min chef, Mats, som är den drivande motorn. Han skulle såklart säga att varenda person i hälsoteamet har en lika viktig roll, men utan hans driv och förmåga att få alla att jobba tillsammans skulle aldrig Ekeby Hälsocenter kunna ge den vård vi ger idag.


Här ser ni Simon, ST läkare, Mats, verksamhetschef och Stina, marknadsansvarig. 

Här ser ni Sheima som är hälsocentrets Dietist! 15167533_1205407902831868_7141002723657001524_o

Rusning in när Ekeby Hälsocenter öppnar upp för hälsodagen.

15129683_1205409512831707_6523851234056228233_o

Jag höll i den snabbaste föreläsning jag någonsin gjort. Jag hade 30min och startade 10min sent…perfekt start! En kort, intensiv men superkul föreläsning!

15123461_1205409472831711_2233444974652049912_o15111042_1205409486165043_6071282561777353294_o

Våga satsa

$
0
0

 

På Hälsodagen som Ekeby Hälsocenter arrangerade fick vi även finbesök av Rikard Wendt som nyligen lanserat sin EGNA klädkollektion. Rikard är gymchef på USIF i Rosendal i Uppsala där jag jobbade under mina 4 första år som personlig tränare och löpcoach, så inspirerande att se vad han åstadkommit. Han visar verkligen på att man kan nå sina drömmar bara man vill och vågar satsa!Ska bli spännande att följa din resa Rikard!


My story

$
0
0

Fram till att jag var 19 år satsade jag på elitnivå inom friidrott, löpning var min grej. Jag ville bli bäst i världen på 800m. Min vardag bestod av 4 saker, träna, äta, plugga och sova. Det fanns inget annat. Varje kväll innan jag somnade såg jag mig själv högst upp på pallen, vinnare på OS (man skulle drömma högt hade jag hört!).  En dröm, en vision, en klar målbild. Jag hade målet i sikte, men tyvärr ville kroppen något annat.
 
Skadorna kom som på löpande band, en efter en. Var det inte knät så var det låren, var det inte låren så var det hälsenan. Det fanns inget slut. Jag började att leta efter svaren, varför får jag ont? Jag skickades från sjukgymnast till kiropraktor till naprapat till läkare och tillbaka till sjukgymnast igen. Frustrationen växte. Ingen lyckades lösa, det som nu hade blivit livets stora gåta. Svaren jag fick var; “Din kropp är överansträngd. Vila från löpningen, så ska du se att det blir bra”. Jag vilade, blev skadefri, återgick till träning och innan jag visste ordet av det så var jag skadad igen. Det var något som inte stämde. Vila löste mina smärtsymtom men löste inte problemet till att smärtan från början uppstod. Min värld hade gått under.
 
Förutom att kroppen tog stryk från alla skadorna så var det mitt huvud som tillslut hade tagit mest stryk. Att inte kunna göra det jag älskade. Att inte kunna göra det som gav mig energi och livsglädje. Det var tufft. Men det som tärde på mig mest var att jag inte visste varför, jag fick inte ihop det. Mot min vilja fick jag lägga skorna på hyllan. Både huvudet och kroppen behövde återhämtning från träningen. Jag bytte fokus. Istället för att bli bäst i världen på att springa ville jag lära mig allt om kroppen. Förstå hur kroppen är uppbyggd och hur vi fungerar. Våren 2010 kom jag in på sjukgymnastprogrammet i Uppsala. På tre år hade jag utbildat mig till sjukgymnast, träningsinstruktör och personlig tränare. Förutom att jag läste vidare till personlig tränare på sidan av sjukgymnastprogrammmet försökte jag även hinna med idrottsmedicinska kurser både på distans och via tilläggskurser. Jag tog mig an allt som jag kom i kontakt med som kunde tänkas hjälpa mig finna svaren på gåtan.
 
Under åren på sjukgymnastprogrammet började jag spela innebandy igen som jag tidigare slutat på när jag valde att satsa på löpningen under gymnasietiden. Jag började även att träna mer regelbundet på gymmet i och med att jag utbildade mig till personlig tränare. Jag hade en tanke om att jag behövde stärka upp kroppen från grunden för att vara redo att kunna springa igen. Våren 2014 började jag få tillbaka glädjen till löpningen. En drivkraft om att ge det en andra chans hade börjat växa i mig. Det kändes inte som att det var mitt beslut att sluta löpträna, jag hade inget val. Jag försökte komma igång på egen hand men gamla skador började successivt leta sig tillbaka. Jag förstod ingenting, jag hade jobbat i över ett år med att stärka upp kroppen på gymmet. Jag tog i kontakt med Cai Bäck som jag träffade vid några tillfällen under gymnasietiden och även på en barnledarutbildning jag gått där han var kursledare. Jag visste att han var duktig och om jag skulle göra den här resan ville jag ha en tränare som kunde sin grej.
 
Hösten 2014 kom jag i kontakt med träningsformen, spiral stabilisering, som visades vara vändningen på allt. Min tränare Cai är god vän till en kiropraktor, Jesper, som också är en av utbildarna i spiral stabilisering här i Sverige. Väldigt snabbt när jag kompletterade min löpträning med spiral stabilisering började det hända saker i min kropp. Jag minns mycket väl första mötet med Jesper. Cai och jag var där i säkert 2 h. Jesper började fråga ut mig om varför jag tränar vissa saker och vad som är syftet. Hur den träningen jag gjorde då skulle göra mig till en bättre löpare. Det var precis det jag behövde. Att verkligen ifrågasätta vad jag faktiskt lade energi på. Jag tränade de muskler jag tänkte att jag behövde vara stark i när jag sprang, men när vi grottade oss ned i hur faktiskt ett löpsteg ser ut och vilka muskler vi önskar använda så var för bokstavligen ute och cyklade.
 
Spiral stabiliseringär den första träningsform som lyckats besvara alla mina frågor med en logisk förklaringsmodell om varför mina skador uppstod. Istället för att se till detaljen (i detta fall mitt smärtsamma knä) ser spiral stabilisering till helheten, hela min kropp som en enhet. Genom några tester av hur mina spirala och vertikala muskelkedjor arbetade kunde vi finna svaren i varför mitt knä överbelastades. Mitt knä var inte svagt, vilket är lätt att tro när det gör ont. Det var dock mitt knä som fick ta emot onödigt mycket krafter på grund av min nedsatta rörlighet och stabilitet. Genom att börja träna spiral stabilisering fick jag god återhämtning av mitt knä som överbelastats och kroppen fick en chans till läkning. Förutom att spiral stabilisering effektiviserade återhämtningen stärkte jag samtidigt upp och stabiliserade kroppen för att inte riskera att återfå skadan igen.
 
Jag är nu utbildad terapeut i spiral stabilisering och har träffat grundaren Dr.Smisek från Tjeckien, vid två tillfällen. Spiral stabilisering är benämningen på muskelkedjor som arbetar när vi går och springer. Ett naturligt sätt att stabilisera sig på för att kunna stå emot stötar som uppstår vid gång och löpning. I och med dagens stillastående och stillasittande livsstil har dessa muskler förlorat sin förmåga att aktiveras hos många av oss. Vi kan inte stötdämpa oss på samma sätt och risken att de motsatta muskelkedjorna som jobbar när vi står och sitter, vertikal stabilisering, överbelastas och blir därmed grunden till att en eller flera skador uppstår.

Jag vill hjälpa människor att kunna springa, att kunna utvecklas i sin löpning eller bara att få må bra och vara skadefri. Det var det som blev startskottet till att "Im a runner" startade. Min drivkraft är att kunna hjälpa så många som möjligt att inte behöva hamna där jag en gång gjorde, att tvingas sluta göra något man älskar. Genom att balansera sin vardag med promenader, löpning eller spiral stabilisering kommer kroppen att få en fantastisk möjlighet till återhämtning och läkning.

Ingen ska behöva tvingas sluta sitt yrke, sin idrott idrott eller sin fritidssysselsättning på grund av en smärta eller skada. Ingen ska hindras från att uppfylla sin dröm eller hållas borta från det som ger energi och livsglädje på grund av en smärta eller skada. Vare sig det är att ta ett OS guld i en fotboll, kunna springa 5km, kunna leka med barnbarnen eller att kunna hålla på med sitt drömyrke så länge man vill. Det spelar ingen roll.
 
Skärmavbild 2016-02-08 kl. 08.10.02
Min dröm lever vidare, jag hoppas att din också gör det! #imarunner

 

Teknikintervaller inomhus

$
0
0

Idag var det dags för årets andra pass. På måndagseftermiddagar har jag träning med min coach, Cai, och likaså dagen till ära. Vi har under hösten framförallt fokuserat på 200m intervaller inne på IFU Arena. Känns fortfarande overkligt att det är cykelavstånd till en inomhusarena. Lyxigt. Alla mina pass har sedan jag började ta upp min löpning igen för 2.5 år sedan haft fokus på löpteknik. Farten har därmed fått anpassa sig efter vad jag klarar tekniskt. Det har varit en spännande resa och nu börjar det äntligen kännas som att kroppen förstår och kan översätta det vi velat göra under hela den här perioden. Det är en sak att veta vad man strävar efter i teorin, men sen att göra det i praktiken, det är inte alltid lika lätt. Då är det extra viktigt att ha en coach som pratar samma språk, det finns inget som ger så mycket för känslan i löpsteget som dessa pass med Cai.

Jag har en lång bit kvar innan jag når dit jag vill men att bara vara på rätt väg (och att kroppen håller sig hel!) det är en drivkraft i sig. Jag hade aldrig kunnat ta mig tillbaka och kunna springa så mycket som jag gör idag om det inte vore för justeringarna i min löpteknik och att kombinera löpningen med spiral stabilisering. Tidigare var jag skadad fram och tillbaka i stort sätt hela tiden och fick ta pauser i träningen. Att bara kunna springa är en stor vinst i sig!

Imorgonförmiddag väntar ett distanspass, ser ut att bli en solig löptur...

Spiral stabilisering före, under och efter passet. I bakhuvudet smids planer för årets upplaga av Im a runnerloppet 5km :)

img_2530.jpg

Nöjd och glad efter intervaller inne på IFU Arena i Uppsala.


Kan man springa ute när det är halt?

$
0
0

I onsdags var det vila på träningsschemat och idag var det dags för intervaller. Jag skulle springa 60 sekunder och vila 30 sekunder. Antalet intervaller och den fart jag skulle ha styrdes av hur tekniken kändes. Sedan intervallerna i måndags har jag haft en grym träningsvärk i baksida och insida lår. Igår var det som värst men jag hade även känningar imorse så funderade på att flytta fram intervallerna en dag för att inte riskera något. Men under dagen blev jag successivt bättre och körde passet som tänkt. Det var en riktig vinterdag i Uppsala. När jag sprang intervallerna var det 12 minusgrader ute. Sådär riktigt friskt och krispig luft. Jag kan verkligen gilla att springa i det här vädret, det är kanske inte är min topp 3 men det ligger däruppe någonstans. Det är något med luften och den tysta och lugna omgivningen som skapas av all snö, och när det knarrar sådär härligt i varje steg.

Jag sprang i mina Vivobarefoot skor (evo pure) och tekniken flöt på. Jag brukar oftast springa helt barfota i dessa men ett par strumpor kändes som ett bra val idag. Dessa skor kanske inte är de första skorna som rekommenderas när man ska springa och det är halt ute, men jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt. De enda gångerna jag tar det lugnt i dem är när jag springer utför branta backar eller i snäva kurvor. Men det är ganska lätt att undvika sådana faror. Jag älskar känslan i steget som blir i de skorna och det ger riktigt bra feedback på hur jag sätter i foten i marken. Det går snabbt att justera steget om jag skulle tappa fokus. I tekniken strävade jag framförallt på att hålla en hög stegfrekvens och en så kort kontakttid i marken som möjligt. Började jag tappa i frekvens blev det genast halare underlag. Genom att hålla en högre frekvens är det lättare att landa med foten under kroppen och då minskar risken för att man halkar/får dåligt fäste. Om du tycker att det är obehaligt att springa när det är halt ute borde du testa att öka stegfrekvensen till 180 steg/min och även korta ned steget lite grann så ska du se att det ger en stor skillnad.

och du, strunt i bilderna när det är -12. Det tar halva passet innan fingrarna blir varma igen!!

Örjan är Im a runners nya löpcoach

$
0
0
Jag kan med stor glädje meddela att Örjan Grelsson nu är officiell löpcoach i Im a runner. Det är fantastiskt roligt att ha med en sådan erfaren löpare som Örjan. Vi båda ser mycket fram emot att följa våra kunders utveckling under våren.
Till en början kommer Örjan att vikariera några av gruppträningspassen. Snart kommer Örjan även att hålla i egna pass där du kommer att kunna träna tillsammans med honom och ta del av hans kunskap och erfarenheter varje vecka. Håll utkik här på hemsidan.
Lär dig mer om Örjan nedan,
  1. Berätta kort om dig själv: 55 år, civilingenjör. Arbetar som systemutvecklare på GE-Healthcare i Uppsala. Mitt stora intresse är konditionsidrott, framför allt löpning och skidåkning. Började som längdåkare i min födelsestad Östersund i 12-13 års åldern. När jag flyttade till Uppsala för studier 1983 så övergav jag längdåkningen och övergick helt och hållet till löpningen. Som aktiv löpare tränade och tävlade jag på distanser från 5km till marathon. Har också hunnit med att vara tränare och coach för herr-seniorerna i medel- och långdistanslöpning i Upsala IF under knappt 20 år.
  2. Vad tycker du är det bästa med att springa? Ett perfekt sätt att koppla av och samtidigt träna kondition. Friheten att kunna utöva den idrott jag älskar var jag än befinner mig.
  3. Vilken är din favoritdistans? Här står valet mellan halv-marathon eller marathon. Får väl säja marathon för att det är en distans där det kan hända väldigt mycket. Det gäller att vara taktisk, känna sin egen kapacitet och lyssna på kroppens signaler under loppet för att lyckas bra.
  4. Vilket är ditt bästa löparminne? Svårt att välja ut ett enda men som aktiv måste det vara först dagen på fjällorienteringen i Åre i början på -90 talet. Vid starten är dimman så tät att man knappt kan hitta sin patrullkompis och orienteringen näst intill omöjlig. Dimman lättar efterhand och när vi går i mål som en av de första patrullerna så flödar fjället i full sol och vi har haft en underbar och mycket krävande löptur.Sedan finns många fina minnen från tiden som tränare och coach när mina adepter lyckats ta SM-medaljer och blivit uttagna till olika landslagsuppdrag.
  5. Hur tränar du idag? Löpning i kombination med spiral stabilisering. En träningsform jag kom i kontakt med för första gången för knappt ett år sedan. Redan efter några få pass så insåg jag potentialen i denna träningsform och att det är ett perfekt komplement till löpträningen då fokus ligger på flexibilitet, stabilitet, balans och styrka. Komponenter som behövs för att uppnå en effektiv och ekonomisk löpstil. Likt löpning så kan spiral stabilisering tränas i princip var som helst eftersom det enda som krävs är ett gummiband
  6. Vad tycker du är roligast med att coacha andra? Att med hjälp av den erfarenhet och rutin jag samlat på mig kunna staka ut en väg för att hjälpa andra att nå sina mål. Att sedan följa utvecklingen vara med och stötta och lägga om kursen på den ofta krokiga vägen fram mot målet är oerhört stimulerande. Om allt sedan lyckas och målen nås eller rent av överträffas är det obetalbart att se glädjen hos sina adepter.

Örjan är Im a runners nya löpcoach

$
0
0
Jag kan med stor glädje meddela att Örjan Grelsson nu är officiell löpcoach i Im a runner. Det är fantastiskt roligt att ha med en sådan erfaren löpare som Örjan. Vi båda ser mycket fram emot att följa våra kunders utveckling under våren.
Till en början kommer Örjan att vikariera några av gruppträningspassen. Snart kommer Örjan även att hålla i egna pass där du kommer att kunna träna tillsammans med honom och ta del av hans kunskap och erfarenheter varje vecka. Håll utkik här på hemsidan.
Lär dig mer om Örjan nedan,
  1. Berätta kort om dig själv: 55 år, civilingenjör. Arbetar som systemutvecklare på GE-Healthcare i Uppsala. Mitt stora intresse är konditionsidrott, framför allt löpning och skidåkning. Började som längdåkare i min födelsestad Östersund i 12-13 års åldern. När jag flyttade till Uppsala för studier 1983 så övergav jag längdåkningen och övergick helt och hållet till löpningen. Som aktiv löpare tränade och tävlade jag på distanser från 5km till marathon. Har också hunnit med att vara tränare och coach för herr-seniorerna i medel- och långdistanslöpning i Upsala IF under knappt 20 år.
  2. Vad tycker du är det bästa med att springa? Ett perfekt sätt att koppla av och samtidigt träna kondition. Friheten att kunna utöva den idrott jag älskar var jag än befinner mig.
  3. Vilken är din favoritdistans? Här står valet mellan halv-marathon eller marathon. Får väl säja marathon för att det är en distans där det kan hända väldigt mycket. Det gäller att vara taktisk, känna sin egen kapacitet och lyssna på kroppens signaler under loppet för att lyckas bra.
  4. Vilket är ditt bästa löparminne? Svårt att välja ut ett enda men som aktiv måste det vara först dagen på fjällorienteringen i Åre i början på -90 talet. Vid starten är dimman så tät att man knappt kan hitta sin patrullkompis och orienteringen näst intill omöjlig. Dimman lättar efterhand och när vi går i mål som en av de första patrullerna så flödar fjället i full sol och vi har haft en underbar och mycket krävande löptur.Sedan finns många fina minnen från tiden som tränare och coach när mina adepter lyckats ta SM-medaljer och blivit uttagna till olika landslagsuppdrag.
  5. Hur tränar du idag? Löpning i kombination med spiral stabilisering. En träningsform jag kom i kontakt med för första gången för knappt ett år sedan. Redan efter några få pass så insåg jag potentialen i denna träningsform och att det är ett perfekt komplement till löpträningen då fokus ligger på flexibilitet, stabilitet, balans och styrka. Komponenter som behövs för att uppnå en effektiv och ekonomisk löpstil. Likt löpning så kan spiral stabilisering tränas i princip var som helst eftersom det enda som krävs är ett gummiband
  6. Vad tycker du är roligast med att coacha andra? Att med hjälp av den erfarenhet och rutin jag samlat på mig kunna staka ut en väg för att hjälpa andra att nå sina mål. Att sedan följa utvecklingen vara med och stötta och lägga om kursen på den ofta krokiga vägen fram mot målet är oerhört stimulerande. Om allt sedan lyckas och målen nås eller rent av överträffas är det obetalbart att se glädjen hos sina adepter.

Löpteknikträning med GUSK Dam

$
0
0

Im a runner har nu inlett ett arbete med GUSK Dam i Uppsala där samtliga spelare gjort en första löpanalys med vår nya utrustning, MotionMetrix. MotionMetrix ger information om vad löpsteget kostar i energi vid en given hastighet samt vilken belastning det blir på lederna. Via 3D kameror registreras steglängd, stegfrekvens, lutning, kontakttid i marken, studsande rörelse, bromsande krafter, stegbredd mm och alla dessa biomekaniska parametrar räknar ut vilken belastning kroppens utsätts för. Via denna info kan man även se över om det finns några risker för att skada ska uppstå.

Jag har gjort analyser tidigare genom att filma med appen "coach's eye" vilket ger bra feedback visuellt men några exakta mått på steglängd, frekvens mm får man inte vilket i vissa fall kan vara av stort värde. Med MotionMetrix utrustningen kan man enkelt visa på alla dessa parametrar i siffror och små förändringar ses enklare vilket är värdefullt när utvärderingar görs för att se att träningen ger de vi är ute efter. Förutom löpanalysen gjorde vi ett stabilitet, kontroll och rörlighetstest som också kommer utvärderas före och efter träningsperioden. 

Nu väntas en teoretisk genomgång och därefter löpteknikträning. Det kommer handla om att grunder i löpteknik men sedan också hur de ska kunna implementera detta in i en träning- eller matchsituation. Målet är att det nya löpsteget ska kosta mindre energi så att de orkar mer på planen samt vara piggare att ta rätt beslut i rätt läge. Genom löpteknikträningen kommer de också förebygga för flera överbelastningsskador som är förekommende hos fotbollsspelare. Det ska bli otroligt kul att följa spelarna i GUSK:s utveckling i vår, jag håller er uppdaterade om hur det går.

Drömmer du också om att klara ett Maraton?

$
0
0

Jag har under våren haft flertalet möten tillsammans med Mohamad Hassan från Uppsala Kulturmaraton och Stina Sandberg från Ekebyloppet i Uppsala. Vi har inlett ett mycket spännande samarbete under namnet Uppsalalopp.se.

Det känns som ett fantastiskt roligt samarbete då vi delar samma vision. Att få hela Uppsala i rörelse! Gemensamt hoppas vi kunna engagera flera att finna glädjen i att röra sig kontinuerlig och bygga en starkare gemenskap i Uppsala. Och vi vet att Uppsala älskar utmaningar -Vi erbjuder därmed en serie av 8st lopp varav 2 utmaningar.

Im a runnerloppen skapar kontinuteten för att vi ska klara att ta oss an de 2 utmaningarna, Ekebyloppet (5-10-21km) och Uppsala Kulturmaraton (42km eller stafett). Vem som helst kan delta.

Har du som dröm att klara av ett maraton? Vi tar dig dit!

Vi hjälper dig att komma igång med träningen i tid och kickar igång med en inspirationsträff 9/4 för att sedan springa igång med första I’m a runnerloppen 19/4 och 24/5. Därefter tar vi oss an Ekebyloppet den 6/6. Däremellan ligger tre Im a runnerlopp till, 28/6, 2/8 samt 6/9. Sedan väntar utmaning 2 med Uppsala Kulturmaraton den 8/9 och vi varvar ned med ett sista Im a runnerlopp 11/10.  Känner du att ett helt maraton är en för tuff satsning i år kan du fortfarande ta del av den här resan och dela på den sista utmaningen i Uppsala Kulturmaraton med dina vänner och springa stafetten.

När du tagit dig an hela löparresan i Uppsala får du en unik t-shirt och bjuds på en segermiddag den 25 oktober på Eklundshof i Uppsala. Under resan bjuds du även in till en inspirationsträff och träningstillfällen för att ge dig de redskap du behöver för att ta dig igenom loppen.

Imorse hade vi planeringsmöte på Villa Anna i Uppsala. 

Lördagar är min långdistansdag men en seg förkylning håller sig kvar så detta blev ett bra utbyte och ha ett inspirerande möte tillsammans med Hassan & Stina för att hålla glöden uppe.

Vi sitter idag och tar fram en gemensam broschyr för loppen. 

Ett måste. WORK SELFIE. (bortse från mitt igensvullna öga)

 Vill ni träffa oss och höra mer om loppen, kom till Vakna Uppsala på torsdag. Där har du också chans att vinna en startplats för dig och en vän i årets löparresa, Uppsalalopp.se

Viewing all 188 articles
Browse latest View live